Gyerekszoba - korcsoportos igények - Lakberendező szemmel


Egy lakáson belül a legnagyobb változásokon, a legtöbb átrendezésen és stílusváltozáson (jó esetben), a gyerek/gyerekek szobája esik át. Minden korosztály igénye és ízlése más és más. Míg a kis jövevények készen kapják a szülők által berendezett szobájukat, kamasz korra saját ötleteik megvalósításának színhelyét látják benne.
A gyermekeknek fejlődésükhöz, saját szintjüknek megfelelő berendezésre van szükségük.
A berendezés milyensége és használati ideje függ annak variálhatóságától, a gyerekszoba lakóinak számától, nemétől, korától, érdeklődési területeitől, családi szokásoktól, a lakás nagyságától.
(A többfunkciós- és testvérmegoldások témakörével másik cikk foglalkozik.)

Babaszoba

A berendezés elsődleges feladata: a baba ellátásához, optimális fejlődéséhez megfelelő helyszín kialakítása, melynek stílusától függetlenül kellemesnek, kényelmesnek, szín- és formaélményben gazdagnak kell lennie. A szoba egy meghitt kuckó, amely a világot felfedezni vágyó lakója felé biztonságérzetet sugároz.

Óvodás szoba

A berendezés elsődleges feladata: az egyre nagyobb játék és mozgásszabadságot igénylő gyermek igényeinek kiszolgálása. Elkezdődik a játékok és „kincsek” mindenféle forrásból történő bevándorlása. A szinte kezelhetetlen állapotokon csak a nagy mennyiségű és rendszerezett tárolóhely és az állandó szelektálás segíthet.

Kisiskolás - kiskamasz szoba

A berendezés elsődleges feladata: segítséget nyújtani a felhőtlen „játszó” korszakot elhagyva (tárgyainak egy részét megtartva), a „tanuló” létbe való beilleszkedéshez. Feladatok, felelősség, önállóság, mindez megnyilvánul a berendezésen, miközben a szoba lakójának kibontakozó identitása kell, hogy nyomot hagyjon a helyiség hangulatán. A szobának tükröznie kell lakójának érdeklődését, jó háttérként kell működnie a hatalmas léptekben történő egyéniség- és személyiség-fejlődéséhez. Az igények alapján kell elvenni vagy hozzátenni a berendezéshez, minthogy egyre inkább kivonulnak a „gyerekes” felszerelések és átveszik helyüket a „felnőttes” tevékenységek berendezései, eszközei. A szülők egyre többször ütköznek behajtani tilos táblába az ajtónál, miközben ugyanez az ajtó megnyílik a barátok és a „világ” felé.

Kamasz szoba

A berendezés elsődleges feladata: olyan hely létrehozása, ahol lakója az érzéseit, világról alkotott elképzeléseit, vágyait, szárnypróbálgatásait leképezheti, és megerősítheti magát. Egy biztos pont a világban. Olyan, amilyen ő (tükrözi a szülőktől egyre inkább önállósodni kívánó kamasz igényeit), ezért legjobb, ha a berendezésnél az ő elképzelése érvényesül. Ha a szülők ezt megengedik neki, nagy lépést tesznek azon az úton, amelyet minden szülőnek be kell járnia.

Népszerű bejegyzések