Hogyan válasszak lakberendezőt? - Együttműködés megrendelő és lakberendező között


Akik építkezés, felújítás közben lakberendező segítségét veszik igénybe, jól járnak, hisz az optimális végeredmény érdekében közös erőket bevetve alakulnak az elképzelések, a cél: az igényre szabott, esztétikus otthon létrehozása. 
Véleményem szerint a szerethető egyedi otthon nem jöhet létre a megrendelő egyén/család közreműködése nélkül. A legnagyobb támogatás részükről, ha megosztják a lakberendezővel az elképzeléseiket, otthonukkal kapcsolatos elvárásaikat. Ezt figyelembe-véve fogja a lakberendező elkészíteni a terveket. A jó tervnek, csakúgy mint a jó munkának idő kell. Az egyes lakberendezési szakaszok előrehaladtával egyre inkább behatárolódik a megoldás, melyet a megrendelő és a lakberendező is sajátjának érezhet, hisz közösen alkották, a megrendelői igény szerint, de a lakberendező szakmai szűrőjén keresztül. 
A lakberendező rengeteg terhet levesz a megrendelőről, szakmai támogatását, kreativitását adja, miközben kellő érzékenységgel és empátiával kell rendelkeznie, hogy a megrendelővel való együttműködés  gördülékeny és kellemes legyen. A lakberendezőnek jó, ha szárnyal a fantáziája, de érezni kell a megrendelő igénye szabta határokat is.  Kölcsönös bizalomnak és elfogadásnak kell kialakulnia, hisz mindkét félnek ugyanaz a célja: egy otthon, vagyis adott esetben AZ OTTHON létrehozatala. Fontos lakberendező erény az igényesség, amellyel a tervezést kezeli, itt is érvényes a "Mintha a sajátja lenne" kifejezés. Igényesség a pontos feladatvégzésben, a felmerülő problematikák körüljárásában és megoldáskeresésben, valamint a megrendelő tájékoztatását illetően. Alapesetben hosszútávú szempontokat kell figyelembe venni, hisz változhat a létszám, az életkori sajátosságok is, ezért az előregondolkodás, a használhatóság, a praktikum, az esztétikum mind fontos szempontok .

Célom, hogy eme lakberendezői erények birtokosa legyek!

Gere Krisztina

Népszerű bejegyzések