Világítás tervezés és elektromos hálózat kiépítés - Az esztétikus és jól működő, fényteli otthon záloga - Lógó vezetékek nélkül

A szem előtt és láb alatt lévő vezetékek zavarják esztétikai élményünket, balesetveszélyesek lehetnek és többletmunkát is okoznak.

Régebben
Nem volt divat telepakolni a lakást különböző világítási módban működő megoldásokkal. Jó esetben mennyezeti lámpa, esetleg néhány falilámpa és olvasólámpák próbálták több-kevesebb sikerrel kielégíteni az igényeket. Az egyre gyarapodó elektronikai termékek beüzemelésekor is a már meglévő konnektorokkal kellett gazdálkodni.

Manapság 
Már elterjedtek a beépíthető vagy falra szerelhető háztartási készülékek. A kérdés, hogy otthonunk, s főleg elektromos hálózatunk felkészült-e ezek esztétikus fogadására. Széles választék áll rendelkezésre minden egyes világítási funkció megoldására mind feladat-ellátását, mind kinézetét tekintve. Szabadon kombinálhatjuk a szórt fényt adó-, az irányított-, és a hangulati lámpákat legyen az beépített- vagy szabadon álló testű, kapcsolóval irányított vagy helyi kapcsolású. Különböző fényforrásokból választhatunk, úgy mint: energiatakarékos izzók, fénycsövek sokasága, LED vagy halogén fényforrások,... ráadásul mindezek különböző teljesítménnyel valamint színhőmérséklettel rendelkeznek. Nem kell mindig minden fényforrást egyszerre használni, de teremtsük meg a választhatóság lehetőségét, hogy kiválaszthassuk az éppen az adott tevékenységhez legmegfelelőbb világítási módot. Hab a tortán, ha a kívánt világítási rendszerünkbe alternatív kapcsolókat is telepítünk, hogy például kényelmesen az ágyban fekve is lekapcsolható legyen néhány világítótest. Néhány lépés innen az okosház, mely automatizált kényelmet biztosít.

Van tehát mivel gazdálkodni, ha megszületik az elhatározás az átalakításra, fejlesztésre, kényelmesebbé tételre, komfortosításra.
Alapesetben: ha lakásátalakítás, megbontás nélkül kell áramot juttatnunk A pontból B pontba, akkor marad a falon kívüli vezetékezés.
Viszont:
Ha Amúgy is rászántuk magunkat egy átalakításra, akkor érdemes azt is belekalkulálni, hogy a szükséges vezetékezést falon belül oldjuk meg. Ez persze legtöbb esetben véséssel-, vakolatigazítással-, gletteléssel- és festéssel jár, de megéri a fáradtságot. (A gipszkarton rendszerben könnyen  elvezethetőek a vezetékek.) Mindez azt is feltételezi, hogy TERV-vel rendelkezünk az elektromos hálózat- és a világítás megoldását illetően, mely terv funkcionálisan és esztétikailag is szolgálja igényeinket. A szem, a látás nagy kincs, segítsünk tehát neki azzal, hogy a komfortos látás lehetőségét megteremtjük, magunkon és családunkon pedig azzal, hogy a kötelező háztartási munkákat kényelmesen kezelhető és esztétikusan elhelyezett gépekkel-, készülékekkel oldjuk meg.

A lakberendező, mint egy szimfóniába, úgy komponálja bele a világítást is az igényekre épülő tervbe, mely néha szinte észrevétlenül, néha figyelemfelkeltő módon, de szerethetővé teszi az otthont és segíti a benne-élőket.

Népszerű bejegyzések