Lakás-átalakítás - Reményt jelent az élhetőbb és szerethetőbb otthon kialakítása

Miért lehet szükség lakásátalakításra?

Ha egy szingli vagy család új lakásba költözik és lehetősége van rá, kisebb-nagyobb lakásátalakítással kezdi új életszakaszát. Akinek pedig kiürült a pénztárcája vagy lemerült energiatartaléka, az is titkon vagy nyíltan, de tervezgeti azt.
Az is előfordulhat, hogy bár szép és kellemes az otthon, mégis funkcionális problémák adódnak a család kibővülése, a gyerekek kirepülése vagy egyéb okokból. Indolt lenne a négyzetméter váltás, tehát nagyobb, esetleg kisebb lakást keresni, de anyagi vagy ragaszkodási indokkal a jelen helyen és jelen alapterületet figyelembe-véve kell megoldást találni.

Mire van szükség lakásátalakításnál? - Terv

Az első és legfontosabb: a TERV. Szükség van egy olyan vezérfonalra, amely végigvezet az átalakítás sokszor göröngyös talaján. Ha nem is lehet mindent 100%-ban előre tervezni, azért az a 90 % sem rossz, ami biztonságot és előrelátást enged. Az anyagi tervezhetőség funkcionális berendezési-, stílus-, szín- és hangulati tervezhetőséggel párosul. Ezt az előnyt jobb előbb látni, mint utólag sajnálkozni azon, ha terv hiányában szétcsúsztak és füstbe mentek az elképzelések, az optimális megvalósulás helyett.

Mi a lakásátalakítás első lépése? - Igénylista

A lakásátalakítás, s így az azt megelőző terv optimális kialakításának előfeltétele: az igénylista létrehozatala (akkor is, ha az átalakítás saját erőből és saját terv alapján készül). Végig kell gondolni azokat az igényeket, amelyek megkönnyítenék és hangulatosabbá tennék a mindennapokat. Fel kell mérni a tárolási igényeket, az egyéni vagy családi szokásokat. A lakberendező egyik első dolga természetesen éppen ez, az igények megismerése, hisz csak így alkothat személyre vagy családra szabott otthont. Első körben ez egy több oldalas kérdéssor, melyet házi feladatként kell megoldania a tulajdonosnak. Ez kitér a tervezés során felmerülő kérdésekre, olyanokra, melyekre a házigazdának/családnak kell megadnia a választ. Fontosnak tartom, hogy ne csak a személyes találkozáskor szembesüljön a kérdésekkel, hisz ekkor nincs ideje rendesen átgondolni a válaszait.  A jól megrágott válaszok ismeretében, ezeknek átbeszélése után pedig a lakberendező dolga, hogy mindezt figyelembe-véve a lehető legjobb megoldást megtalálja. Még ezek után sem dőlhet hátra a házigazda, hisz folyamatos (személyes vagy online) kommunikációval válik egyre egyedibbé és optimálisabbá az adott otthon. (Persze a lakberendező egyedül is képes mindent megtervezni, ha éppen ez az igény.)

Amennyiben még több információt szeretne kapni a lakberendezési tervezésről, látogassa meg a Lakberendező és a Gyerekszoba tervező oldalaimon lévő egyéb linkeket is! 

Népszerű bejegyzések