Függőágy a lakásban - a gyerekcentrikus otthon kelléke - Lakberendező szemmel


A hasznosítás formái

Ha sikerül 2 kampót biztonságosan a mennyezethez rögzíteni egymástól 50-60 cm távolságra, és egy függőágyat ezekre felakasztani, egy sor mozgásigényt kielégítő és mozgáskoordinációs fejlesztési forma előtt tárul fel a lehetőség. Hab a tortán, hogy egy ilyenformán felfüggesztett függőágy megoldja az újszülött és 3 hónapos korig a csecsemő alvóhelyének problémáját is, nem is akármilyen "megnyugtató" eredménnyel.


Függő babaágy 0-3 hónapos korig

Tudjuk, hogy a ringatás és a finom hintamozgás megnyugtató hatással van a babákra. Ez az elhelyezés a bölcsőknél is kellemesebb, ölelőbb és ringatóbb, hisz ha a csecsemő felriad, saját testmozgása is elég ahhoz, hogy mozgásba hozza a konstrukciót éppen annyira, hogy lágyan visszaringassa saját magát. A kényelmes alváshoz használható pl. merev aljú bundazsák (igény szerint bélésnek szánt simogató, puha takaró, stb.) megoldja a hálózsák problémáját is. Ha a gyermek éppen nehezebben vesz levegőt, könnyedén egy kispárnával megemelhetjük kissé a bundazsákot. Figyeljünk a biztonságra (főleg ha megemeltük a fejrész felől), például úgy, hogy a függőágy mindkét végénél biztostűvel rögzítsük össze a két textilrészt.

Mozgáskoordinációs játékos fejlesztés

Kisebb gyerekek még szüleik védő keze mellett hintázhatnak rajta, hatalmas élményként megélve (főleg a játszóterezési lehetőségekben szűkösebb, hidegebb időben).
Nagyobb gyermekek örömmel használják e függesztett játék-segédeszközt saját koreográfiáik és szerepjátékaik megvalósításához. Hintáznak benne  háton fekve, hasalva, ülve, állva, vagy belegubódzkodnak  és mindenféle irányba lelkesen hajtva magukat tündéreset, repülőgépeset, űrhajósat vagy autóversenyzőset, stb. játszanak.  Ha a textil szélessége és a felfüggesztés erőssége megengedi, akár két kisebb gyermek is örömmel használja együtt, egyszerre. A mozgáskoordinációs fejlesztésben nagy szerepet játszanak a különböző irányokba való hintázó mozgások, ezáltal a gyerekek önmagukat fejlesztik.

Optimális elhelyezés - a függőágy helye a lakásban

Olyan helyre érdemes felszerelni, ahol nem zavarja az általános közlekedési útvonalakat. A függőágy középpontjából kiindulva legyen legalább 2 méteres sugarú kört leíró szabad hely (lehetőleg még ennél is több), hogy balesetmentes környezetben végezhessék a gyerekek az előre-hátra, jobbra-balra és a körkörös mozgásokat is háton és hason fekve, ülve vagy állva.

Népszerű bejegyzések