Térszervezés - Az optimális térrendezés - Lakberendező szemmel


Lakberendező segítségét kérni nem úri huncutság, még kispénzűeknek sem, hisz megfelelő térszervezéssel és tervezéssel a kisebb lakás is lehet kényelmes és élhető, melyben  jól használhatóak a funkciók. Ez az alaprajzi és térrajzi előny pedig nagy kincs a használat során. Nemcsak az alapnégyzetmétereket lehet átszervezni, de hasznosítani lehet a köbmétereket is, sokszor a teljes tér kihasználásában kell gondolkodni. Ebben is nagy segítség lehet a lakberendező képzelőereje és szakértelme.

Költözés vagy átalakítás?

Sok családban merül fel a kérdés, hogyan lehetne továbblépni, jobban funkcionáló, kényelmesebb otthonban élni. Ha van megfelelő mennyiségű tőke, nem probléma egyik lehetőség megoldása sem. Ha azonban nincs kellő fedezet továbbállni, érdemes elgondolkodni az életminőség javításán ugyanazon a helyen.
Hogy min lehet változtatni? 
Legnagyobb lépésként: a lakás térszerkezetén.

Térszervezés
A funkcionális térszervezés következtében családra szabott, ideális terek képződhetnek. Figyelembe véve az ott lakók igényeit, mintegy ruhát, úgy lehet a családra szabni otthonukat, kialakítani a lehetőségek szerinti legoptimálisabb szobatípusok számát és méreteit, formáját, ... az ott élők számának, nemének, életkorának és igényeiknek megfelelően. Így kisebb, látszólat nem elegendő nm számú lakásból is létrehozható praktikus és szerethető élettér.
A térszervezés szempontjából a legideálisabb lakástípusban minden fal kivehető és/vagy máshol felépíthető.
A térszervezés szempontjából kevésbé ideálisban is azért vannak lehetőségek, bár korlátok közé szorítva. A főfalakat nem igazán érdemes megbolygatni, persze megfelelő körültekintéssel, tervezéssel és kiváltással ez is megoldható. 
(Főfalaknál kötelező, mellékfalaknál ajánlott a statikus szakvélemény! A lakásban lévő főfalak bontása engedélyköteles!)

A lakásokban általában 2 féle tértípus osztozik a négyzetmétereken:
  • Közösségi, kommunikációs terek (Nappali, konyha,...)
  • Intim zónák (Felnőtt háló, gyerekszoba, Fürdőszoba, WC, vendégszoba, otthoni dolgozó...)
Térszervezésnél figyelni kell a helyiségek megfelelő méretére, tájolására, az egymáshoz való viszonyukra, a megfelelő közlekedő útvonalakra,... 
 
Az átalakítás mértéke

Az életminőséget javító, a tér átszervezésére irányuló átalakítás mértéke széles skálán mozog. A kisebb változtatásoktól egészen a teljes átalakításig tart. Már az ajtók áthelyezésével is javulhat a berendezhetőség vagy a lakásban való közlekedés kényelme. A falbontás vagy építés már nagyobb vállalkozás, de a használati érték is nagyobb mértékben javulhat. Az egybenyitás nagy légteret ad, de elvesz az intimitásból. A leválasztás csökkenti az egybefüggő légtér nagyságát, de növeli az intim zónák számát. A fal lehet egyenes vagy íves (az egyenes jobban bútorozható, az íves lágyabb hatást keltő), tömör vagy nyílással/nyílásokkal áttört (a tömör intimitást ad, a nyílások pedig optikai kapcsolatot teremtenek a helyiségek között). Mindig az adott helyzet határozza meg, hogy melyik megoldás az ideális.

Az optimális berendezés

Népszerű bejegyzések