Egyedi bútor tervezés - Hogyan induljunk asztaloshoz? - A bútortervezés első lépései


Minden Otthontulajdonosnak vannak részben vagy tisztán körvonalazott ötletei  lakása élhetőbbé tételére, a tárolási problémák megoldására vagy az esztétika fokozására. Sokszor az is előfordul, hogy nem található az áruházi kínálatban megfelelő bútordarab méretet-, anyaghasználatot- vagy színvilágot illetően.
Itt álljunk is meg néhány gondolat erejéig. Előfordult Önnel, hogy elindult a Mesterhez, hogy puhatolózzon az elképzelése anyagi ráfordítását illetően, s meglepődött, mert az asztalos nem látta át az Ön nagy tervét, inkább meglepődött, mert Ő tudta, hogy ez nem megy így hasra-ütésre?

Nézzünk néhány előkészítő műveletet, amit meg kell tenni, mielőtt Mesterhez indul, hogy egyedi bútort készíttessen. Mindenki jobban jár, Ön is és a Mester is! Gyorsabb és hatékonyabb együttműködés születhet!

Felmérés
  • Ez az első lépés, amit meg kell tenni: Fel kell mérni azt a teret, vagy térrészt, ahová a bútor kerül. Ennek hiánya  vakvágányhoz vezet, mely fölösleges időpocsékolás.
Igénylista
  • Lehet gondolatban vagy írásban, a lényeg, hogy felsorakoztassuk mindazt a funkcionális vagy esztétikai elvárást, amit a leendő bútordarabnak vagy konstrukciónak tudnia kell.
Nézzünk körül
  • A leendő bútor a szoba, sőt a lakás része, tehát elengedhetetlen, hogy illeszkedjen a meglévő berendezési elemekhez. Igaz ez az anyagválasztásra, színre, formára,...
Mennyit szánunk rá
  • Ugyanolyan méretű és hasonló hangulatú tárgyat több árfekvésben is elkészíttethetünk. Az alapanyag milyensége, minősége és vastagsága rendkívül kitolhatja egymástól az árakat, nem is beszélve a vasalatokról, amelyek szintén többféle árfekvésben állnak rendelkezésre. 

Az imént felsoroltak mind olyan tevékenységek voltak, melyek többé-kevésbé könnyen átgondolhatók, kiindulópontjai lehetnek egy bútor elkészültének.
De mi a helyzet akkor, ha a Mester teljesen jogosan és érthetően nem elégszik meg ennyivel, elkezdődhet a huzakodás, hogy mi mekkora legyen, milyen, miből, hogyan,... végeláthatatlan egyeztetések sora indul el.

Van megoldás!

Ugyanúgy, ahogy a lakás berendezését is megkönnyíti egy lakberendezési terv, a bútor elkészítését is leegyszerűsíti egy bútorterv. Az igényekre alapozott bútorterv figyelembe veszi a funkcionális és esztétikai elvárásokat, a beépíthető méreteket, ..., leveszi az egyeztetések terhét a tulajdonosról, helyette/mellette a bútortervező tárgyal a Mesterrel, a lehető legoptimálisabb megoldás érdekében. A tulajdonos időt és energiát takarít meg, a Mester pedig egyszerűbben oldja meg a kivitelezést. 

Bútortervnél is több szakaszon át szűkül a kör, míg megszületik az optimális, méretezett, könnyen kivitelezhető megoldás.

Népszerű bejegyzések