Közös gyerekszoba - ha a testvérek egy szobán osztoznak - Lakberendező szemmel


Gyakran előfordul, hogy hosszú távon is egy szobában lakik 2 vagy akár több gyermek. Vegyük sorra eme életszituáció velejáróit:

Testvérek szobája - Kis korkülönbség

Ha új jövevény érkezik a családba, általában a szülőknél töltött néhány hónap után beköltöztetik őt testvére mellé (sokszor még abban az esetben is, ha több gyerekszoba áll rendelkezésre). A baba hamar megszokja a zajokat, többé-kevésbé problémamentes a beilleszkedése.
A fiatalabb gyermekek biztonságérzetét és lelki nyugalmát erősíti a testvér közelsége, az ebben a korban legfontosabb tevékenység, a játék is testvérrel együtt az igazi. A hasonló méretek és elfoglaltságok megkönnyítik a berendezést azt is figyelembe véve, hogy a bútorok cseréjének és a szoba stílusváltásának az ideje nagyjából egybeesik.
A hátrányok megmutatkozásának ideje a kisiskolás korra tehető, amikor az idő nagy részében a „társas” játékot felváltja az „egyéni” tanulás. Ekkor érdemes (legalább jelképes vagy mobil) szeparációs megoldásokat alkalmazni, hogy a játék-tanulás során az óvodás-iskolás esetében vagy a tanulás-tanulás alkalmával iskolás-iskolás esetében, minél kevesebb legyen a súrlódási felület.
Az ízlésbeli különbségek is a növekedés előrehaladtával egyre inkább kiéleződnek. A kamasz kor elérkeztével (főleg eltérő nemű testvérek esetén) egyre fontosabb lenne a saját szoba biztosítása, de ez sok esetben továbbra sem megoldható.  Enyhítő megoldást jelenthetnek a különböző vertikális vagy horizontális elválasztásmódok, takarási eljárások, mint például a szinteltolásos/emeletes ágyak vagy a függönyözéssel, bútorral, tolóajtós megoldásokkal leválasztott szobarészek kialakítása, végső esetben legalább a szobarész vagy ágykörnyék hangulati elemekkel történő optikai elválasztása.

Testvérek szobája - Nagyobb korkülönbség

Az életkori különbözőségekből adódóan más-más környezetet igényelnek az eltérő korosztályok. Ha egy szobán osztozkodnak a testvérek, a szobának egyszerre kell képviselnie mindkét „világot”. Már az összeköltözés pillanatában biztosítani kell az élhető és szerethető életteret mindkét lakó számára. Az előzőekben leírt szeparációs megoldások itt is sokat segíthetnek és ezen felül még bizonyos biztonsági óvintézkedéseket is meg kell tenni a mindennapok problémamentesítéséhez, mint például:
-A könyvek és eszközök extra védelme a kíváncsi és „alkotó” kis kezek ellen, lehetőleg minél magasabban.
-A közös szobának biztonságosnak és balesetmentesnek kell lennie a kistestvérre való tekintettel.

Bár a közös szoba sok konfliktus forrása lehet hosszú távon, azért szóljon mellette az összetartozás tudatának folyamatos erősítése.

Népszerű bejegyzések