Színek és a lakberendezés - Milyen színű legyen a szoba vagy a lakás? - A szín-választás egyben hangulat-választás is a lakberendezésben

Egy ilyen kérdésre nehéz pontos választ adni, hisz látni kell, hogy nagyon sokféle ember kérdezheti ugyanezt, sokféle mentalitással és preferenciával,  igénnyel és elvárással. Az biztos, hogy a színek erősen hatnak testünkre és lelkünkre, ezért érdemes körültekintően tervezni.

Színek szerint

Fehér
Annak való fehér színvilágú helyiség, aki szereti a tisztaságot, a légiességet, szereti a rendet és a rendezett teret. A homogenitást a felületek és formák sokszínűségével kompenzálhatjuk és tehetjük dinamikussá az enteriőrt, vagy már kevés kiegészítő szín is feltűnést kelt ebben a környezetben.

Bézs
Biztonságos szín, bátortalanabb otthon-berendezők egyik kedvenc színe, hisz színesebb, mint a fehér, ugyanakkor jól alkalmazható különféle más színekkel együtt is.

Barna
A fa elem színe, éppen ezért nagy népszerűségnek örvend. A természetet, természetességet hangsúlyozza.

Sárga
A napsütés színe, szinte sugározza a felhőtlen jókedvet, fokozza a szellemi frissességet. Előnyös választás lehet kevés természetes fényhez jutó helyiség esetén is.

Narancs
Dinamikát közvetít, serkentőleg hat, derűs és eleven. Alkalmazásakor figyeljünk a kiegészítő színek megfelelő kiválasztására, nehogy összevesszenek.

Vörös
Erőteljes, nyomuló szín, mely nem hagy nyugodni, erőt sugároz. Térszűkítő, de ezáltal otthonos is, megfelelő kiegészítőkkel lélekre-hatóan hangulatos.

Ibolya
Árnyalatai különbözőképpen hatnak, de egyformán titokzatosak. A sötétebbek elegánsabbak, a világosabbak játékosabbak.

Kék
Ugyanúgy, ahogy a végtelen kék ég a fejünk felett, ez is távlatokat ad, kitágítja a teret. Nyugtató és tiszta hatású, távolságtartás érződik benne.

Zöld
A nyugalom és a remény színe. Különböző tónusai eltérő hatást váltanak ki a személőben. Vannak nagyon hideg, morcos árnyalatai, de vannak frissebb, valamint pihentető, megnyugtató árnyalatai is. Beltéri megjelenésekor a természet is beköszön általa.

Fekete
A gyász színe, de a modern lakberendezést ez egy cseppet sem zavarja, hisz semlegessége révén kitűnő társa minden más színnek. Elég hozzá fehéret, ezüstöt használni vagy néhány cseppnyi intenzív színt, s a fekete szomorúból elegánssá, extrémmé válik. Csak egyedit kedvelőknek és bátraknak!

Szürke
Semleges, uniformizált,  kissé unalmas is lehetne, ha csak ez a szín venne körül minket. Viszont ha bármi más a közelébe kerül, azt tisztelettudóan kiemeli és segíti hatását. Sok stílus kedveli ezért, különböző tónusokban megjelenítve.

Ezen általánosságokon belül a különböző árnyalatok eltérő energiát és hatást sugároznak. Figyeljünk ezért ne csak a színre, hanem a megfelelő árnyalat kiválasztására is.

További színekkel kapcsolatos cikkek olvashatók a következő linkeken:
Szentendrei hangulat- és színinspiráció

Népszerű bejegyzések