Hálószoba berendezése - Milyen berendezési tárgyakra van szükség a hálószobában?


A hálószoba a pihenés, a nyugalom szigete, s a felnőtt hálószoba egyben szerelmi fészek is. Izgalmas témakör e helyiség berendezése és dekorálása, mert a funkcionalitás mellett különféle egyén/párfüggő hangulati elvárásoknak kell megfelelnie.
Jelen cikkben a funkcionális berendezéssel foglalkozunk.

Fal
Festhető, tapétázható, különböző anyagokkal (falikárpit, természetes kő, ..) vagy ezek kombinációjával burkolható.
A festett felület lehet hagyományosan sima, egyszerű, de meg is bolondíthatjuk a falsíkot érdekesen textúrált felülettel. A tapétával bánjunk csínján, nehogy hamar elegünk legyen belőle, s ez álmatlan éjszakákat okozzon. A falikárpit puhává, otthonossá és kuckóssá varázsolja az enteriőrt, a természetes kő burkolat pedig a megunhatatlan természetességet hangsúlyozva lopja be magát a félálomban tébláboló lakó szívébe. Kifejezetten hűsítőleg hat pl. a meleg színvilágot képviselő hálóban.

Padló
A hálószobába meleg-burkolat ajánlható, hisz az ágyba be- és ágyból kilépéskor, valamint öltözködéskor is papucs nélkül tartózkodunk e helyiségben. Megfelelő a padlószőnyeg (annak, aki nem fél a porallergiától), a laminált padló és a fa padló, parketta egyaránt. A padló színvilága illeszkedjen a szoba színeihez. A legjobb, ha a padló kiválasztásakor már konkrét berendezési terv áll rendelkezésre, de legalább már megvan a színterv, melyhez igazodhat a padlóválasztás.

Világítás - Lámpatestek, kapcsolók
Sokoldalú világításra van szükség e helyiségben. Fel kell készülni általános, szórt fényt biztosító világításra, ágyban való olvasásra irányított fénnyel, hangulatkeltésre megfelelő hangulati lámpával.
Vegyük fontolóra alternatív kapcsolók beépítését, hisz rendkívül kényelmes az ágyból elérve fel- vagy lekapcsolni a lámpákat.

Bútor - Ágy
A szinglik is jobb, ha dupla ágyat választanak, házaspároknak pedig egyenesen kötelező. Gyermekes vagy gyermeket tervező pároknak emellett gondolni kell a hajnalban befurakodó potyautasokra is. Ha az alapterület megengedi, akkor lehetőleg legalább 180 cm széles ágyat válasszanak. A nagyobb csak jó lehet, a kisebb viszont szó szerint kényelmetlenségekhez vezethet.
Az ágy lehet:
Fejtámlás vagy anélküli.
Konzolos szinte lebegő vagy lábon álló, valamint teljes testével a földig érő.
Fiókos illetve felhajtható ágyneműtartós vagy anélküli.
Keretes, besüllyesztett matraccal,  vagy fekvőfelület és rajta látható matrac.
Készülhet fából vagy fémből.
Az ágy egy átlagos méretű hálószoba esetén a legmeghatározóbb, a legtöbb helyet elfoglaló berendezési tárgy. Stílusában, színvilágában igazodnia kell a szoba egészéhez. 

Bútor - Szekrény, tároló
Amennyiben külön gardróbszoba áll rendelkezésre, a hálószoba bútorzata lazább kötetlenebb lehet. Ha pedig a tároló-funkciót itt kell megoldani, akkor szükség van vállfás-akasztós, polcos valamint fiókos tárolóbútorokra, esetleg fali-polcra, ...

Bútor - Kiegészítő bútorok
Kiegészítő bútor abban az esetben helyezhető el, ha van rá elég tér. Azért is fontos a tervezés, mert hiába szeretne valaki pl. fésülködő asztalt a hálószobába,( és a kinézett hálószoba bútorszett tartalmazza is), ha csak a közlekedési útvonalban talál neki helyet. Ha megszegjük az elemi szabályokat, az elvezet a "használhatatlan, kényelmetlen" kifejezésű terek kialakulásához.
Ha az íróasztal más helyiségből már kiűzetett vagy be sem kerülhetett, és a hálószobában sok hely marad e tevékenység befogadására, ügyeljünk arra a veszélyre, hogy az íróasztal jelenléte munkára csábít, mely a megérdemelt pihenőidőtől foszt meg.

Lakástextil - Függöny, szőnyeg, ágynemű
Függöny
Meg kell akadályozni a belátást és a fény beszűrődését, mely idő előtti ébredéshez vezethet. Sokféle lehetőség adott e feladat ellátására. Különböző képességű függönyök, rolók, redőnyök közül lehet kiválasztani az adott tájoláshoz, elhelyezkedéshez és igényekhez megfelelőt.
Szőnyeg
Puhítja és öltözteti a hálószobát. Ajánlott legalább kilépő szőnyegek alkalmazása. Lehet rövid vagy hosszú szálú sokféle színben és mintával. A lényeg, illeszkedjen az egységes koncepcióba.
Ágynemű, ágytakaró
Van aki beágyaz, van aki a dekoratív ágyneműjét az ágyon hagyja, van aki letakarja ágytakaróval. Bármelyik megoldás mellett döntünk is, tartsuk szem előtt, hogy nagy és meghatározó felületről van szó. Válasszunk e-képpen.

Dekoráció
Tükör elhelyezhető a hálószobában (különösen, ha öltözködési tevékenység is zajlik itt), de lehetőleg ne ez legyen az első, melyet ébredésnél meglátunk, nehogy félálomban megijesszük saját magunkat.
Ebben a helyiségben fontos szerep jut a dekorációnak, különösen a romantikus hangulatot keltő tárgyaknak, mécseseknek, gyertyáknak.

Lakberendezési terv:
Lakberendező tervező segítségét igénybe venni nem luxus, mert a tervezési díj töredéke a berendezés összköltségének, nem is szólva a megspórolt időről és energiáról, amit a lakberendező levesz a megrendelő válláról. Az előre tervezett, jól átgondolt és használható funkció találkozik az egyeztetések által feltérképezett használói igényekkel. Mindez a hangulat kialakítására is igaz. Egységes, kellemes és szerethető légkör kialakítása a cél csakúgy, mint a lakás más helyiségeiben.

Hálószobai hangulati ötletek: ITT!
További berendezéselméleti szakcikkek: ITT!

Népszerű bejegyzések