Segítség! Nem férünk el! - A gipszkarton bútor és kombinált válaszfal megoldást jelenthet - Gipszkarton bútor tervezés


Van az úgy, hogy egy család kinövi a lakását, vagy már akkor szűkös, amikor birtokba veszik. Ez az a helyzet, amit meg kell oldani annak érdekében, hogy élhető és kellemes környezetben élhessünk. Sok súrlódás és probléma küszöbölhető ki azzal, ha a funkcionalitást maximálisan figyelembe véve és nem mellékesen az esztétikára is hangsúlyt fektetve tervet készítünk. Olyan tervet, mely minden négyzetcentimétert kihasznál, s mindezt úgy teszi, hogy a végeredmény kényelmes, egyénre és családra szabott, valamint hogy minden felmerülő igényt megold.

Első lépés (ha van rá mód): a térszervezés (a tér optimális beosztása. A helyiségek számának, méretének és milyenségének megtervezése.) Erről a következő mondatra kattintva olvashatnak bővebben: 
Ha mindennek helyet szeretnénk találni, a következő lépés az, hogy a különböző funkciók ellátására optimális megoldást biztosítunk. Ez szűk otthon esetében jelenthet többfunkciós megoldásokat is, de a legfontosabb, hogy szuper praktikus és helykihasználó megoldások jöhetnek csak szóba.

Itt térnék rá kiemelt témánkra: a gipszkartonbútorra, amely az egyik lehetséges megoldást jelentheti az adott szituációban. Előnye, hogy jól tervezhető, rugalmasan az igényekhez alakítható, aránylag gyorsan kivitelezhető, s egyben megoldható a bútornak és környékének világítása is, nem mellékesen elrejtő funkciót is ellát pl. fűtéscső esetében. (Penésszel küzdő otthonokban is jól használható kedvező tulajdonságai miatt (ellentétben a falhoz tolt bútorokkal), de nem végső megoldás, meg kell szüntetni a penészedés kiváltó okát is megfelelő hőszigeteléssel, a lakás átszellőzésével.) 

Tervezés

Gipszkartonbútor esetében kiemelt fontosságú a tervezés, hisz csak akkor gördülékeny és gyors a bútorépítés, ha a terv pontos és részletes. 

Kivitelezés

Világítással együtt alkalmazva a  kivitelezési munkálatok szimultán folynak. Az alumínium váz, a gipszkartonburkolat, (ha kell: pl. üveggyapot szigetelőanyag), a vezetékezés együtt készül és fejlődik. Az építés befejeztével a kartonok közti hézagok eltüntetése és a festési munkálatok következnek. Ha minden elkészült, helyükre kerülhetnek a világítótestek.

Példa: Gipszkartonrendszer, tároló és világítási funkció megoldására 

Gipszkartonrendszer a nappali felől
Gipszkartonrendszer a felnőtt háló felől






A felnőtt háló gipszkartonrendszere

A nappali + játszó rész  az átalakítás előtt

A feladat: Különböző funkciójú helyiség/helyiségrész cseréje. Az addig a többfunkciós nappaliban található játszóhely helyére felnőtt háló elhelyezése-, a felnőttháló helyén gyerekszoba kialakítása vált szükségessé. Úgy kellett leválasztani a felnőttháló területét, hogy az a nappali részeként is és szeparáltan is működhessen. Ennek megoldására részben statikus, részben mobil elválasztásmód került betervezésre. A második fontos igény, hogy esztétikus, a nappali légterét legalább optikailag csekély mértékben csökkentő megoldás szülessen, miközben  a sokféle tárolási funkciónak is megfelel, valamint megoldást kínál a különböző világítási igényekre. Fent látható a gipszkartonrendszer több nézetből.

Bár a nagy légtér rovására történik a szeparáció, de nincs mese, tenni kell valamit!
Hogy hogyan? A lehető legtöbb tárolóhely kialakításával és a lehető legkisebb térszűkítéssel.

Részletesen - A nappali felől 

Tároló funkció

A nappali részen megoldásra várt a TV és a hozzá kapcsolódó multimédia eszközeinek és kellékeinek elhelyezése, mindez esztétikusan és lehetőleg pormentesen. Az alul kiemelkedő test a másik oldalon ruhásszekrényként funkcionál, ezen az oldalon pedig a TV (természetesen lapos) tervezett helye található. Balra mellette 1 ajtós és 5 fiókos beépített szekrény  került betervezésre, amely  ajtaja mögött rejti a világítási kapcsolótáblát, DVD-t, Hifit, a TV-hez vezető és a karton mögött futó kábelcsatorna kijáratát, fiókjai pedig gyógyszereket, iratokat, sporteszközöket, ajándékcsomagolókat rejtenek. A nappali rész bal oldalán (fent, "A nappali rész átalakítása" feliratú képen látható) tolóajtósra tervezett kis mélységű tárolószekrény készült a DVD és CD lemezek valamint a varrógép és egyéb kisebb tárgyak részére.
 
Világítási funkció

A világítási tervezésben felmerülő alapvető igény a variálhatóság és a célszerűség volt. A mennyezet alatt a rendszer részeként körbefutó gipszkarton doboz (mely kihasználható lett volna könyv tárolására, de esztétikai megfontolásból homogén maradt), a világítási szerepben segít. A doboz alja beépített spot lámpákat rejt, irányítottan világítja meg az alatta elhelyezkedő kanapét. A doboz homloksíkjában szórt fényt biztosító lámpatest talált helyet.
 
Dekor funkció

Az alsó és a mennyezeti doboz közt, beépítetlenül hagyott rész feladata a dekoráció elhordozása valamint ezek megvilágítási lehetősége, mely hangulati elemként jelenik meg.



Részletesen - A felnőtt háló felől 

Tároló funkció

A beköltöztetésre váró mobil bútorokon kívül (franciaágy, 2 db görgős 4 fiókos szekrény), nagy tárolókapacitású alkalmatosságokra is szükség volt, hogy betöltsék a gardróbok és könyvespolcok szerepét. A polcos és akasztós, helyszűke miatt tolóajtósra tervezett szekrények mellett helyet kellett találni iratrendezőknek, felnőtt könyveknek és társasjátékoknak valamint gyerekkönyveknek, természetesen elérhető magasságban. A falszínnel megegyező színűre festett és rejtetten felszerelt MDF polcok valamint a ruhaakasztó rúd (mely helyét szintén előre kellett tervezni az acél merevítő miatt) tovább tagolják a beépített szekrényeket és segítik a kényelmes tárolást.

Világítási funkció 

Az ágy fölé nyúló gipszkartonszekrény alján irányított fényként beépített spot lámpák kerültek beépítésre, melyeket kiegészítenek még a falra vezetett szórt fényt biztosító lámpa és az erős, irányított, direkt fényt adó lámpatestek. Kényelmi megfontolásból az ágy fejrészéhez került alternatív kapcsolási lehetőségként e lámpák irányítása. Minden adott a kényelmes olvasáshoz. A kis helyen megjelenő 5 világítótest túlzásnak tűnhet, de ezen alternatívák, választható megoldások a különböző testhelyzetben történő olvasáshoz. Mégis, mivel nemcsak éles fényként jó fényviszonyokat szolgáltatnak a direkt megvilágítások, hanem a szórt fény deríti is a környezetet, segíti a kitartó és szembarát olvasást. 

Dekor funkció


Ez a funkció dekortárgyak tekintetében kompromisszumként háttérbe szorul, viszont a könyvek mintegy dekorcsíkokként jelennek meg a homogénebb tolóajtók mellett.

Szeparáció

A hálószoba szeparációjának megoldására 3 sínes, 3 tolóajtós rendszer került betervezésre, így napközben a 3 egymást fedő tolóajtó a lehető legkisebb  optikai leválasztást eredményezi még aránylag kényelmes kezelhetőség mellett.



A fenti példa talán rámutat arra a tényre, hogy fontos a  megfelelő és pontos terv, és csak azután jöhet a kivitelezés!

További cikkek a felöltöztetett gipszkartonról:

Nappali-rész egyedi, praktikus, látványos és játékos megoldásokkal - Többfunkciós élettéren belül mindössze 6 nm-en


Rejtett tárolás - Álcázott bútorok - Láthatatlan szekrény
 
Megnéznéd a 3D-s terveimet is?: ITT!
 

Népszerű bejegyzések