A tárolók fajtái - Bútorok és egyéb tárolók - Lakberendező szemmel


A lakberendezői munka egyik legfontosabb tárgycsoportja a bútoroké, melyek különböző funkció ellátására hivatottak. Vegyük számba, hogy mely alkalmatosságok alkalmasak e feladatra. Néhány tárolónál kiemelten megjelenik a használati tér mélységének ajánlott, optimális mérete. (Figyelem!: A bútor mélysége és a használati tér mélysége együttesen adják a szükséges használati zóna méretét). Eme adatok figyelembevétele elengedhetetlen a tervezési fázisban, praktikuma pedig bebizonyosodik a használat során. A kissé fanyar gyors-skiccek rávilágítani hivatottak a bútorok/tárolók pár előnyös vagy éppen hátrányos tulajdonságára.

Beépített bútor
  • Mennyezetig vagy építészeti elemig érő szekrény
Helykihasználás szempontjából ez a legelőnyösebb, hiszen minden négyzet-centiméternyi terület kiaknázható (Lehet: tolóajtós, ajtós, fiókos, nyitott polcos vagy ezek kombinációja). Nem bontja meg annyira a látványt, mint a szabadon álló bútor, így nagy felületen és nagy méretben is stílusosan alkalmazható. Ha rejtőztetni szeretnénk a tároló funkciót, megfelelő ajtó-megoldással szinte észrevétlenül tud a környezetébe simulni. Ha a figyelmet rá szeretnénk irányítani, az ajtó mintázatával, osztásával, színével és ezek kombinációjával szabadon megtehetjük vagy ajtó nélkül érdekes belső elrendezéseket láttathatunk és dekoratív felületet teremthetünk.
  • Tetőtéri, a ferde falsíkot kihasználó szekrény
Az amúgy a lakásban való közlekedésben kihasználatlan terület legoptimálisabb hasznosulása. Használata előtt a deréktájék és a térd ízületeinek bemelegítése szükséges, valamint  a pakolóművelet befejeztével, felemelkedéskor, kellő óvatosság. A tetőtérben 190 cm alatt kiegészítő térről beszélünk, s eme tér használatba vételét célozzák meg ezek a szekrények.

Szabadon álló bútorok
 (lehetnek egyedül vagy kombinált megoldásban)
  • Tolóajtós szekrény 
Ha kevés a szekrény előtt a hely, vagy a közlekedési útvonalban nem szeretnénk akadályozó tényezőként nyitott szekrényajtóba botlani, rendkívül ideális választás. Hátránya, hogy egyszerre csak a bútor egy részét látjuk át. Tetőtérben is (ferde falsíknál) megoldható a tolóajtó. Belső rendszere lehet akasztós, polcos, fiókos és ezek kombinációja. A használati zóna mélysége: az átlagos bútormélység kb. 70 cm (a tolóajtók miatt) + minimum 60 cm használati tér.

    • Ajtós szekrény
    Egyszerre mindegyik ajtó nyitva lehet, így könnyebben megtaláljuk a keresett tárgyat, viszont a használat sok helyet vesz el a térből. A használati zóna mélysége tehát itt: az átlagos bútormélység (60 cm) + az ajtó nyitási tere és a használó kényelmes tere. Tehát a szekrény síkjától plusz minimálisan 90 cm-es helyre van szükség, de a kényelmes használati méret a 120 cm. Belső rendszere lehet akasztós, polcos, fiókos és ezek kombinációja.
    • Fiókos szekrény - Komód
    A fiókok: fehérneműk, hajtogatott ruhák és kisebb tárgyak ideális tárolója. Játéktárolásra a könnyebb anyagból készült és biztonságos vasalattal ellátott, "gyerekujjbarát" fiókok alkalmasak.A fiókok használata csak egy bizonyos magasságig kényelmes, így a bútor magassága is ehhez alkalmazkodik. A komód felső lapja használati illetve dísztárgyakat tarthat vagy megfelelő kiegészítővel pelenkázószekrényként is funkcionálhat. Egy átlagos 50 cm-es bútor esetében (főleg, 100 %-ig kihúzható fiókokkal) a használati tér mélysége (bútormélységen kívül) 120 cm. Ez a hely szükséges ahhoz, hogy a kihúzott alsó fiók elé guggolva kényelmesen pakolászhassunk.
    • Fiók az ágyban
    Általában ágyneműtartó fióknak nevezik, de termetes mérete okán ideális bármi más tárolására is, amire éppen szükség van. Kihasználja az -amúgy bosszantóan porfogó- ágy alatti területet. A használati tér mélységét a fiók mélysége határozza meg úgy, hogy a fiókmélységhez még 65-70 cm adódik. Ez a méret szükséges tehát (az ágy síkjától számítva) a kényelmes használathoz.
    • Nyitott polcos szekrény
    Rengeteg lehetőség van e szekrény berendezésében. A könyvek és dísztárgyak vagy az iratrendezők esztétikus bemutatása könnyű áttekinthetőséggel párosul. Negatívuma, hogy könnyen megül rajta a por, ezért időt kell szánni tisztán-tartására. A lakás minden helyiségében szükség lehet rá, a kamrában éppúgy, mint a nappaliban vagy a gyerekszobában. Alapanyaga funkció- és stílusfüggő. Az átlagos kb. 45 cm mély nyotott polcos bútor optimális használati terének mélysége: a bútor síkjától számítva minimum 75 cm.
    • Polc
    A polcok falra szerelt tárolóelemek, melyek anélkül funkcionálnak, hogy helyet vennének el  a padlózatból. Kiválóan alkalmazható tehát más funkcióval bíró tárgyak felett, mint például ágy, asztal, alacsony szekrény stb.  Széles a polcok termékskálája úgy az alapanyag, mint a hatás/hangulat terén. Az egészen könnyed, lebegő hatást keltő üvegpolcoktól, a műanyag, fém, gipszkarton polcon át a súlyosabb megjelenésű tömör fapolcokig kedvünkre keresgélhetünk a számunkra legmegfelelőbbek között. Az átlagos polcmélység  30 cm, s ehhez 75 cm-es optimális használati térmélység társul.
    • Láda

    Régmúlt korokban alapbútornak számított, ma pedig már szinte csak hagyatéki emléktárgyként vagy stíluskelléként jelenik meg a lakberendezésben. Nem így a gyerekszobában, ahol a gyerekujjbarát változatokban kiteljesedik küldetése, mégpedig az, hogy elrejtse és könnyed hozzáférést biztosítva tárolja a sokszor csak belé-ömlesztett játékhalmot.
    • Doboz
    Alapanyaga lehet papír, fém, műanyag, textil, fa és más természetes anyag. Még az sem biztos, hogy szögletes formájú, bár említsük meg, hogy a szögletes típusok optimálisabban tárolhatóak. Lényegük, hogy könnyen mozgatható és jól telepakolhatóak legyenek. Sokszor a ritkábban használt kellékek kerülnek bele, de ebben az esetben ne felejtsük el felcímkézni, nehogy végig kelljen nézni dobozgyűjteményünk összes darabját, mielőtt rálelünk a keresettre.
    • Kosár
    Természetes anyagból (vessző, tengerifű...)készült nyitott vagy fedeles tárolók sokféle funkcióra, mindenféle méretben. Zöldség/gyümölcs, játék, szennyes ruha stb. tárolására egyaránt alkalmas. Természetessége és barátságos külső jegyei miatt a legtöbb otthonba belopta magát.
    • Textil tároló
    A modern kislakások leleményes kelléke, melyet praktikus-, dekoratív-, funkcionális megoldásként alkalmazunk, vagy csak azért, mert már semmi mást nem tudunk tárolási céllal bevetni. Könnyen kezelhető és mosható, házilag is kivitelezhető , többek közt ruhanemű vagy játék tárolására használható.
    • Akasztó
    Térben álló fogas vagy fali akasztó, a lényeg, hogy ráaggathassunk tárgyakat (úgy mint kabát, bicikli, ékszer stb.) vagy tárolóalkalmasságokat (mint például a gyerekek torna- vagy játéktároló zsákjai, stb.)A legtöbb akasztó az előszobában talál helyet. Az előszoba legkisebb szélességi mérete 120 cm, mely két egymás mellett elhaladó ember helyigénye, s ezt a teret 20 cm-el növeli a teleaggatott fogasok helyigénye.
    • Egyéb tárolók
    (ékszertartó, CD tartó,Iratrendező ...) 

    Speciális funkcióhoz rendelt tárolók, melyek egy bizonyos tárgycsoport rendszerezését oldják meg.




    Népszerű bejegyzések