"Művészi otthonok és alkotóterek tárlata - lakberendező szemmel - " Hagyomány és kreativitás - Csupor Ágnes



Madárénektől és bogárzenétől hangos, vadregényes helyen él és dolgozik Csupor Ágnes. Tevékenységi körét nehéz néhány szóban leírni és behatárolni, de otthona beszél, szavak helyett is. Keze nyomát viselik a kiállított, gondosan megmunkált üvegfestmények, a festett üveg használati tárgyak, a kőmozaikok és a falfestések. Mindezek mellett az egész lakást áthatja a gondos részletmegoldások tisztelete és az az átgondolt lakberendezési szándék, mely lényege az egységes és igényes koncepció.
Munkásságának egyik fő irányvonala az üvegfestés. Üvegfestményeinek és üvegtárgyainak színvilága széles palettát ölel fel, de egy alkotáson belül mindig harmonikus egységet képvisel. A geometrikus formák mellett erős vonzódás érezhető az organikus formák iránt, amely formák ihletéhez talán elég is kilépni a csodásan nyugodt és zöld kertbe. A saját készítésű lámpa-búrák (nem csak üvegből), a belső ajtóüvegek és világító ablakok minden helyiségben otthonosságot és intimitást árasztanak és a környezetükkel szoros szimbiózisban élnek úgy, hogy közben teljes mértékben tükrözik a lakás hangulatát. Ugyanezt az igényességet nyújtja Ágnes a megrendelőinek is, amikor a megrendelő otthonához hangolja munkáját. Otthona példa arra, hogy hogyan lehet egy anyag - például az üveg - pozitív tulajdonságait kihasználva különleges, egyedi és eltérő funkciójú tárgyakat alkotni, úgymint: festmény, lámpa-búra, falióra, tükörkeret, ajtóbetét, ablakbetét és ablakdísz, dísztárgy... A kreativitás családi örökség, hisz a művészi hajlamú felmenőktől észrevétlenül ivódott Ágnesbe az a széleskörű érdeklődés, mely rá jellemző, és amely munkáinak sokféleségében is megnyilvánul.


A másik fő irányvonal: a kőmozaikok készítése. Mint minden, ezek is nagy műgonddal készülnek, ügyelve arra, hogy a természetes anyag és formahasználat egységes értékrendet képviseljen. Ezek a garantáltan egyedi fali és padlómozaikok bel- és kültéren egyaránt felhasználhatóak, színminta alapján a megrendelő igényeinek megfelelően – az alkotó igénykontrollja mellett – egyedileg megrendelhetőek. A hordozófóliára applikált negatív minta a burkolási munka közben vagy végeztével, egyszerűen behelyezhető a kívánt helyre. A fugázást követően máris elkészültnek mondható a lakás ékszerekénk, ékköveként viselkedő alkotás. A természetes kövekből összeállított mozaikok szépen élnek együtt a jól megválasztott más anyagú, kommersz burkolólapokkal is. Eme alkotások kis műhelye tervezési bravúrnak tekinthető – köszönhetően Petrik Adrien építésznek -, hisz a földszinti élettér és az emeleti hálóterek közi félemeleten helyezkedik el úgy, hogy Ágnes egy nyitott beltéri ablakon át még láthatja és „hallhatja” is az egylégterű konyha – étkező – nappali terét, így még akkor sem kell kiszakadnia a családi életritmusból, ha közben dolgozik. Ez pedig egy kétgyermekes családanya számára igazi adomány.

 

Az egész lakásban meghatározó a barna-okker színalap, mely jellemzően a padlózatok, a festett falak, valamint a bontott-téglafalak tónusaiban jelenik meg. Ehhez élénk színű kiegészítők szolgáltatják az ellenpólust. A színbéli egységre és harmoniára való igény a felnőtt hálóban teljesedik ki csakúgy, mint az a törekvés, hogy régi és új tárgyakat együttesen felhasználva dekoratív s mégis jól funkcionáló élettér keletkezzen. Született egy világ, mely megnyugtató, inspiráló és otthonos, ahol remélhetőleg még sok érték keletkezik és beépül a lakásba vagy új életet kezd mások otthonában.




Névjegy:

Csupor Ágnes – üvegfestő és kreatív designer

Tahitótfalu
Tel.: 70/454-5972
Honlap: http://uvegfesteszet.hu/

Kérem tekintse meg a következő linket is, melyen még több művészi otthont talál:

Népszerű bejegyzések