Kényelmes lakás - Milyen és mitől jól használható az ideális otthon? - Lakberendező szemmel

A sokféle életszituáció, körülmény, lehetőség és igény következménye az, hogy az otthonok is rendkívül változatosak. Részleteiben mindenkinek mástól válik ideálissá az otthona, viszont van jó-néhány alapszabály, amelynek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy jól használható és kényelmes otthont alakítsunk ki.

Kényelmes és funkcionális bútorok
A berendezésnek (az esztétikai szerep mellett) a legfontosabb feladata a lakók kiszolgálása. Az alapfunkciókat (alvás, tárolás, főzés, étkezés, pihenés, kikapcsolódás, fürdés, ...) ellátó tárgyak személyre szabhatók, s így fokozható kényelmi fokozatuk. A konyhabútor magassági méreteinek a használóhoz igazítása valamint a konyhai tevékenységek összehangoltságához ütemezett berendezéselrendezés, az ágyszélesség kényelmes megválasztása, a tisztálkodási szokásokhoz választott szaniterek alkalmazása, a közösségi terek családra hangolása, stb. mind-mind hozzájárulnak az igényekre szabott otthon kényelméhez.
A tárolási gondok megoldása azt is magával vonzza, hogy esztétikusabb környezetben élhetünk. Pormentes helyre menekíthetjük és eltüntethetjük tárgyainkat megteremtve így a rend, a rendezettség és a rendszerezhetőség lehetőségét.

Közlekedés a lakásban
Ahhoz, hogy biztonságos és jól "járható" legyen otthonunk, be kell tartanunk a lakás közlekedési útvonalaira vonatkozó szabályokat is. Az emberi test mozgásfázisaiban mért értékeiből kiindulva megvannak azok a minimális és ajánlott méretek, melyek betartása még kislakás esetében is nélkülözhetetlen a kényelmes és balesetmentes használathoz. A lakberendezők is ezek ismeretében terveznek.

Esztétika
A kényelem és a komfortérzés nemcsak azon múlik, hogy jól használható-e a lakásunk. Az esztétikai szempontok is hatnak érzékszerveinkre és lelkivilágunkra. Szóval nem elég csak jól használható bútorokat összehordanunk. Ezeknek esztétikus és lélekmelegítő egységbe is kell rendeződniük. Ezért ajánlom azt a tematikát, hogy a vásárlási láz hevében kinézett bútorok megvásárlásának gondolatát érleljük magunkban, lakberendezési tervünk egy szeletének tekintsük, vessük össze meglévő vagy még realizálásra váró terveinkkel.

Ha valaki nem boldogul e hatalmas rengetegben, kérje lakberendező segítségét, aki szakmailag támogatja az igényre szabott otthon létrejöttét. Tanácsot ad, részleges vagy teljes tervet készít.

További berendezéselméleti cikkek:

Rejtett tárolás - Álcázott bútorok - Láthatatlan szekrény

Népszerű bejegyzések