Panel stílus - Lakberendezés panelban - Stílusos panel-lakás


Milyen ne legyen a panel lakás stílusa?

Nem lehet olyan, amely stílusú otthonból a lépcsőházba kilépve vagy az ablakból a szemközti panelra tekintve tudathasadásos állapotba kerülünk. Így például nem érdemes stílus-tiszta klasszikus stílusra hajaznunk vagy country, vidékies stílust létrehoznunk, hisz a falu végi mező illata helyett esetleg szmog árad be a nyitott panelablakokon, s máris lerombolná a következetesen létrehozott belső enteriőr által keltett érzetet. Nem arra utalok, hogy ne használhatnánk fel az előbb említett vagy mediterrán, keleties, stb. stílusjegyeket, de ne tisztán, hanem mindig beleillesztve otthonunk hangulatába és a tágabb környezetünkbe.

Milyen legyen a panel lakás stílusa?

Természetesen nem mondok egy stílust. Nem is lehet, hisz rengeteg féle stílus, és/vagy ezek eklektikus elegye megfér a panelban. Az én elvem, hogy ne csak a trendeket figyeljük, ezek jönnek-mennek, s mi maradunk otthonunkban hosszú évtizedekig is talán, amíg újra nekiveselkedünk egy átalakításnak vagy odébb állunk. A stílus kiválasztásánál figyeljünk igényeinkre.

Csak néhány példa:
  • Ha valaki szereti a rendet és rendezettséget, akkor nyugodtan választhatja a minimál stílust. Ezzel szemben viszont, ha ez nem megy jól valakinek, akkor a minimál stílus nem neki való, a stílus nem töltené be küldetését, esztétikai problémák adódnának.
  • Ha lázadó szemléletű valaki, nyugodtan álmodhat magának extravagánsabb, rugalmasan alakítható életteret. Ezzel szemben aki nyugalomra vágyik, az a környezetét is erre a szemléletre építve tervezze meg.

A panel lakás színvilága

A színvilágot az egyéni/családi igények és az elérni kívánt hangulat együttesen határozzák meg. Azon kell elgondolkodnunk, hogy mit bírnánk hosszú távon elviselni, sőt milyen hangulatban éreznénk jól magunkat. Először nagy-vonalakban kell megsejtenünk, megfejtenünk saját elvárásainkat, s csak ezután jöhet a konkrét tervezés és a lakberendezési áruházak látogatása. Persze segíthet a "meglátni és beleszeretni" elv is, ez is jelzi esztétikai igényeinket, s erre is felépíthető egy lakberendezési koncepció.

Népszerű bejegyzések