Pici, kicsi, apró, pöttöm - Hangulatos kis gyerekszoba 6 nm-en - (Funkció - Vázlattervek)

Ilyen kis hely elég arra, hogy a gyermek jól érezze magát birodalmában és közben kiszolgálja funkcionális igényeit is? Erre keressük a választ.

Többféle megjelenésű és elrendezésű berendezési tárggyal is megoldást találhatunk ugyanazon funkcióra, de fontos, hogy betartsunk bizonyos szabályokat, amelyek a közlekedési útvonalakra és a használati terek helyigényére vonatkoznak. Az ezen kívül maradt szabad területeket pedig esztétikusan és jól használható módon kell kialakítani.Téri gondolkodásra van szükség az alapterület mellett a légtér kihasználásához is.

Az itt megjelenített alaprajzok egy 6 nm-es, korábban konyhából kialakított kis szobát láttatnak. A tervezés kiindulópontja egy hangulat, miszerint pókos, denevéres gyerekszoba váljék belőle, mely mindent tud, amit egy gyerekszobának tudnia kell.


1. változat 
Légies- Lehajtható ágy a keskeny oldalon
Kétféle használati verzió funkcionálhat e kicsiny szobában. Ha az ágy rejtetten, zártan helyezkedik el, akkor ugyan a pihenő funkció nem működhet, de minden egyéb tevékenységre relatíve sok hely marad. Amikor kinyitott állapotba kerül az ágy, akkor a pihenésé a főszerep, s a szoba minden egyéb funkciója háttérbe szorul.

2. változat
Uralkodó íróasztal-funkció - Lehajtható galériaággyal a hosszanti oldalon
A legnagyobb helyet és teret elfoglaló ágy felhajtható, s ekkor csak az ágy alatt lévő íróasztal marad fixen az ágykorpuszból kissé a térbe kiállva.

3. változat
Elhelyezés-központú - Bútorággyal
Nagy optikai tömege mellett az ággyal kombinált bútordarab megoldást jelent az egyik legfőbb problémára, a ruhák és egyéb eszközök elhelyezésére.
 
4. változat
Egyedi és érdekes - Lekerekített galériaággyal
A légtérbe emelt ágy alatt folyamatosan működhetnek más tevékenységek is, s emellett ez a verzió biztonságosabbá is válik az ív használata által.

A következőkben alaprajzi gyors-tervek mutatják be az egyes változatokat.



Íme néhány skicc kiszínezett hangulati vázlata:


Kiválasztásra kerül a 4. változat, ami egy, a szoba paramétereihez képest jól működőmegoldást rejt.

 
Az ágyrészt szekrény támasztja, mely akasztós tárolóként használható. E bútor mellett háromszög és téglalap alakú polcok segítenek a nyitott tárolásban. A sarokban kényelmes zsákfotel teremt helyet elnyújtózásra az alapterületen is. A koncentráltan elhelyezett redőnyös és fiókos tárolók megoldják a tanuláshoz, játékhoz, olvasáshoz, öltözködéshez kapcsolódó tárgyak elhelyezési gondjait, s ebbe az egységbe kapcsolódik az  íróasztallap, mely légies megjelenésével könnyít a térérzeten. Ez alatt rejtőzik a fűtőpanel, mindössze néhány centiméternyi mélységet elvéve a térből.











A számunkra láthatatlan oldalon elhelyezkedő ajtó nyitási íve mögött a polcok követik a kihasználhatóság határait, tehát csak ott bővülnek, ahol azt a közlekedési útvonal és az ajtó nyitási íve megengedi. Alattuk a "csak bedobálni kell" játékok sorakoznak stílusos dobozokban.








Amennyiben szeretné megtudni, hogy milyen tervezett hangulat kapcsolódik e funkciókhoz, kérem kattintson a következő linkre:
Pici, kicsi, apró, pöttöm - Hangulatos kis gyerekszoba 6 nm-en ( Hangulati tervek)

Kérem tekintse meg a "Gyerekszobák - 1. rész" videómat, melyben ez a szoba is szerepel:


Megnéznéd a 3D-s terveimet is? ITT!

Népszerű bejegyzések