Ha túl kicsi a lakás - Tippek, ötletek, trükkök - Kis-lakás vagy túl szűk lakás lakberendezés


Mit lehet tenni?

Térszervezés

A legcélravezetőbb megoldás a tér újraszervezése és minden helyet kihasználó, praktikus megoldású berendezési tárgyakkal való felöltöztetése.

Ha nincs lehetőség felújításra, akkor még mindig nincs minden veszve. Nézzünk néhány lehetőséget a lakás használhatóságának és optikai hatásának javítására:

Szelektálás - Ingyenes térnövelés

Nincs mese, ha nekünk össze kell húznunk magunkat, leadva a tágas tér iránti igényünkből, akkor a tárgyainknak is. Ez annyit jelent, hogy ha kicsi a lakás, akkor a használati tárgyaink számát is minimálisra kell csökkenteni. Szelektáljuk ruhatárunkat, cipőtárunkat, edényeinket, konyhai eszközeinket, vegyszereinket, könyveinket, a gyerekek kinőtt ruháit, játékait, stb.  Ha már két éve nem vettünk fel egy ruhát vagy cipőt, nem használtuk a kenyérszeletelő gépet, lehet, hogy ezután sem fog hiányozni. Válogassuk át a nem használt és lejárt vegyszereket, gyógyszereket, élelmiszereket. Remek dolog a saját könyvtár, de ha nincs mindegyik szükséges könyvnek hely, járjunk könyvtárba, vagy a megvett és kiolvasott könyveket adjuk tovább.
Vannak, akik nehezen válnak meg tárgyaiktól. Ez érthető is abban az esetben, ha emlék fűződik hozzá. Egyéb esetben pedig meglátják, jó érzés, ahogy zsákszámra, köbméterszámra hagyják el felesleges kacatjaink az ezáltal kitáguló otthonunkat.

Rendszerezett tárolás

Átélték már, hogy költözéskor vagy egyszerű szekrénytakarításkor mekkorára tud hirtelen duzzadni az addig szolidan megbújt tárgyak halmaza? Ez jól szemlélteti azt, ha a tárolás nem rendszerezett. Rendet csak akkor lehet tenni, ha van hová. Előbb biztosítanunk kell a tárgyak helyét megfelelő bútorokkal vagy egyéb tároló megoldásokkal, azután elvárhatjuk az összes családtagtól, hogy minden oda is kerüljön vissza. A rend optikailag növeli a teret, s ezzel arányosan: a rendetlenség pedig szűkíti.

Többfunkciós vagy átalakítható bútorok

Ha több funkciót is megold egy berendezési tárgy, akkor megspórolható a kiváltott tárgy helye. Kereskedelmi forgalomban is kaphatóak praktikus megoldások, de egyedi igény szerint is tervezhetőek több funkcióval bíró tárgyak. Ezek lehet, hogy kompromisszumot kívánnak, de esetünkben esetleg az egyedüli megoldást kínálják.

Optikai térnövelés - Trükkök

Színhasználat
Amennyiben világosabb és/vagy hidegebb színeket használunk az enteriőrünkben, úgy az tágasabbnak hat.
A színek különböző falakon, falrészeken való alkalmazásával eltérő térhatást érhetünk el. Ebben számos korrekciós lehetőség lakozik.
Mintázat
A fal nagy méretű mintázattal szűkíti, apró mintázattal viszont növeli a teret.
Ha alacsony a belmagasság, a függőleges csíkozás optikailag növeli azt. A csíkozás padlózaton való megfelelő alkalmazásával, az aránytalan alapterület optikailag korrigálható. (pl. túl keskeny, hosszúkás szoba,... esetén)
Felület
A fényes felületek légiességet sugároznak, szinte feloldódik a tömeghatásuk. A tükrök pedig egyenesen megsokszorozzák a látható térélményt.

Ha ezen megoldások közül csak egyet is alkalmaz lakása funkcionális- vagy optikai tágítására, nagy lépést tett a komfortosabb otthon létrejöttéért.

A kiemelt szövegrészek informatív szakcikkeket rejtő linkek, kattintson rájuk! További berendezéselméleti szakcikkek: ITT!

A témához kapcsolódó további cikkek:

Tetőtéri kislakás berendezése - Térszervezés, praktikus tárolóhelyek kialakítása

Mini lakás berendezése - Példaértékek

Kis-lakás - Lakberendező

Kis-lakás berendezése - Trükkös garzon lakberendezés

Népszerű bejegyzések