Kicsi kis nappali-rész berendezése egyedi, praktikus, látványos és játékos megoldásokkal - Többfunkciós élettéren belül mindössze 6 nm-en


Az otthon szó magában hordozza a kényelem, a szerethetőség és a meghittség bizonyos fokú jelenlétét. Különlegesnek is kell lennie, mely egyedi jelleg a személyességet tükrözi, s az ott lakókban a megbecsülés értéket növeli. Ha adott a funkcióra fordítható tér, abból kell kihozni a maximumot mind funkcionalitás, mind látvány szempontjából. Természetesen úgy, hogy a lakás egészéhez illeszkedjen, egységes esztétikai élményt nyújtson és a térkapcsolatok is jól működjenek.

A bemutatásra kerülő enteriőr lendületességet és játékosságot közvetít. A színek és formák egységbe hozzák a különböző falsíkokat, melyek mindegyike közben valamilyen feladatot is ellát látható vagy rejtett módon.

Építészeti elemek, bútorok

A világítás elhelyezésében és a rejtett tárolás megoldásában gipszkartonrendszer segít, mely meghatározó látványelemként is működik a funkcionális erényein túl.

Ülőhelyek

Eme kicsi kis nappali-rész egy nagycsaládos otthon része. A családi létszámhoz szükséges plusz ülőalkalmatosságok a közeli szobákból húzhatóak ide 2 db könnyű zsákfotel formájában, melyek használat után újra visszavihetőek, s ott töltik be funkciójukat. Eme megoldás cseppet sem fárasztó, hisz az, hogy egyszerre hatan üljenek itt nyugalomban, épp senki se rohangáljon vagy játsszon, senki se tanuljon vagy számítógépezzen, az egy gyermekes nagycsaládban úgyis ritka jelenség.
 
Felületek


Ugyanaz a szín más felületen másként jelenik meg. A matt és fényes felületeknek számtalan változata van ugyanúgy, ahogy a sima vagy dombormintázattal rendelkező felületek is rendkívül változatosak. Ezek a fényt különbözőképpen verik vissza, így az általuk kiváltott hatás is eltérő, lehet minimál is, de lehet egészen rendkívüli is. Jelen esetben a legérdekesebb felületet a dekor-glettel készült falszakasz adja, melybe még frissiben apró tükrök kerültek beépítésre. Ezek fény hatására, mint kis ékszerek jelennek meg, visszatükrözve a szemből érkező fénysugarakat. Makró méretben, vagyis közelről a tükröcskékbe nézve, a szemközti térrészek látványa tárul fel, s az élmény mindig eszembe juttatja az egyik általam kedvelt festményt: Jan van Eyck flamand festő "Az Arnolfini házaspár" című művét.


Szürke fal és ugyanolyan színkódú tolóajtó szárnyak

 Több szempont is szólt amellett, hogy éppen ez a szín kerüljön megjelenítésre. Ezek a következők:
-Az élénk színfoltok mellett szükséges volt egy semleges, kompenzáló színre, melytől hosszabb távon sem válik unalmassá a sok meleg szín együttese.
- A gyerekek kreativitását segítendő, a nagy-felületi rajzolásra alkalmat adó sötétebb lemosható fal a közelében elhelyezett táblakrétákkal, alkotásra csábít.
- Az egyik szürkére festett falrész egy nagy strapának kitett részlet, melynek addigi fehér festése nem bírta a megpróbáltatásokat.

Narancs színű dekorációs festés
Színével és alkalmazkodó mintázatával összehozza a különböző falszíneket és érdekes formaiságával játékossá teszi a látványt.

Bordó falfülkeszín és díszpárnák
Melengető színvilágú családot alkot a naranccsal, s ezek együtt elégséges ellenpontjai a szürke falnak.
 

Világítás 


A szórt fényt adó, az irányított és a hangulatért felelős világítás egyaránt fontos tényezője egy kényelmes és meghitt enteriőrnek. A nappali funkciók ellátásáért nem csak az ülő-bútor felelős, hanem az ülőbútor használatát segítő lámpatestek is. A pihenést a kellemes atmoszféra megteremtése is biztosítja, melyhez a hangulatlámpák járulnak hozzá. Az szembarát olvasáshoz megfelelő kielégítő világítást pedig a szórt és irányított világítást adó lámpák együttesen adják.



A bemutatott nappali gipszkarton konstrukciójáról a következő cikkben olvashat:

Segítség! Nem férünk el! - A gipszkarton bútor és kombinált válaszfal megoldást jelenthet - Gipszkarton bútor tervezés 


További cikk a konstrukcióval kapcsolatban:

Rejtett tárolás - Álcázott bútorok - Láthatatlan szekrény


Népszerű bejegyzések