Szín-inspiráció és hangulat kereső - Szentendrei séta - Exteriőrök lakberendező szemmel (1.)


A lakberendezési alaphangulat ihletét többféle forrásból is meríthetjük. Előfordulhat, hogy rég áhított, valahol látott színcsoportot szeretnénk lakásunkban megjeleníteni. Lehet, hogy katalógusokat, kiadványokat lapozgatva ragad meg egy igazán testhezállónak tűnő stílus- vagy színmegoldás. És lehet, hogy elég kisétálnunk a szabadba, szűkebb vagy tágabb környezetünkbe, s máris szembejön, vágtat :) az otthonunkban viszontlátni kívánt hangulat...

Jöjjenek velem egy szentendrei sétára!

A természet színei és a fémes csillogás - Karakterek együttese

(Szentendre, European Peoples Fesztivál) Szinte minden lakásban található természetes anyagból készült burkolat vagy berendezési tárgy csakúgy, mint ahogy a fémek is jelen vannak életünkben. Együtt élnek a fából készült bútorok a csapokkal és kilincsekkel... Hogy ezen felül milyen anyag- és színarányban vannak jelen, az egyéni ízlés dolga. Mindenesetre, ahogy nekünk is rájuk, nekik is szükségük van egymásra. A fém színek a nagy mennyiségben használt természetes meleg színeket lehűtik, a meleg barnák jelenléte pedig melegséget visz a high-tech berendezésbe.
Tehát:
 A fém-szürke és a zöld egyaránt hideg színek, melyek mindegyikének jót tesznek a meleg barnák.
A zöld és a barna színekhez egyaránt alkalmazható bármely akromatikus tónus (jelentése: szín nélküli - fehér, fekete és a szürke árnyalatok).


Pasztell árnyalatok - Lágy egyensúly - Romantikus, finom és nőies

Eme halvány árnyalatok a telített színek fehérrel kevert változatai. Mondhatnánk azt is, hogy finom és nőies tónusok, melyeknek elég csak egy csipetnyi kontraszt, s máris egyensúlyi érzetet keltenek. Hogy miért nem hiányzik több kontraszt? Mert már attól is kiegyensúlyozott, hogy kromatikus és akromatikus színek együttesen alkotják a látványt.
Tehát:
Telített színek pasztelljei és semleges színek lágy tónusai élnek benne együtt kiegyenlítve, segítve, nyugtatva egymást.


Komplementer és mennyiségi kontraszt - Kék/narancs barátság

Sokan félnek a lakásukban színkontrasztokat alkalmazni, inkább biztosra akarnak menni és mindenből halvány, és karakteres szín nélküli árnyalatot választanak, így biztosítva az optikai nyugalmat. Mégis, legyünk bátrak, hisz megvannak a különböző kontrasztoknak is, -így a színkontrasztoknak is-, a maguk törvényszerűségei és alapszabályai, melyeket betartva irányítani tudjuk az általuk kiváltott hatást. Eme képen a kék és narancs komplementerpár jelenléte figyelhető meg. Bár a színkör ellentétes oldalán helyezkednek el, mégis, betartva a  megfelelő mennyiségi arányokat, igen kellemes és nyugodt hangulat életre-keltésére is alkalmasak. Telített ragyogó színként alkalmazva őket élénk hatást érnek el, esetünkben viszont a tompa árnyalatok megnyugtatóak.

Tehát:
Komplementer színpárunk esetében a harmonikus felületarány: az 1/3 narancs és 2/3 kék szín alkalmazása, viszont ez a tömegviszony csupán csak akkor érvényes, ha  mindegyik szín legnagyobb világítóerejében van. Esetünkben telítetlen, tört színek vannak jelen, ilyenkor a megfelelő alkalmazási arány  függ természetesen a tónusok milyenségétől.

Népszerű bejegyzések