Színkontrasztok a lakberendezésben


A színelmélet 7 színkontrasztot különböztet meg, mely tudást a lakberendezésben is felhasználhatjuk, s jó arányban alkalmazva színösszhangzat jön létre. Mivel szemünk és pszichénk az egyensúlyra törekszik, igényeljük is a kontrasztok összhatásában létrejövő összértéket. A megnyugtató kontrasztok együttesen a középszürke színt adják, ez az az állapot, amelyben hosszútávon jól érezzük magunkat, s ehhez több út is elvezethet:
1. A magábavaló színkontraszt a színeket teljes erejükben rendeli egymás mellé, a látvány dinamikus, élettel teli, erős. Csak bátraknak!
2. A fény-árnyék kontraszt a tónuskülönbségek kontrasztja, a sötétebb és világosabb színfoltok harmóniája. Ez jól alkalmazható a lakberendezésben, amikor pl. egy erőteljesebb, fókuszpontnak szánt tónust finomabb színtónusokkal kompenzálunk. 
3. A hideg-meleg színkontraszt a természetben ugyanúgy jelen van, mint általános igényeinket tekintve. A hideg színek csökkentik a vérnyomást, pulzust, míg a meleg színek megemelik azt. A lakberendezésben ezt figyelembe-véve játszhatunk azzal, hogy ily módon kompenzálunk pl. egy fizikai tünetet. Aki már járt "csupa fa" vagy csak meleg színekben pompázó házban vagy
ridegnek titulált otthonban, az tudja, hogy ha elbillent a mérleg nyelve és nincs némi kompenzálás, akkor erős hiányérzet támad. A megfelelő kompenzálás és az egyensúlyi állapot szem előtt tartása, itt is megnyugvást ad. A burkolat-, bútor- és kiegészítők színeinek megválasztása hosszútávra alapozhatja meg vagy éppen ronthatja el az otthon hangulatát.
4. Komplementer kontraszt a színkör két, éppen ellentétes oldali színének kontrasztja. A legnagyobb világítóerejük, párjuk társaságában van. Bár a komplementer színek nagyon szép szürkét adnak, de tisztán, csak óvatosan alkalmazzuk a lakásban, mert nagyon nyomulósak együtt.
5. Szimultán színkontraszt arra épül, hogy szemünk egy adott szín érzékelésekor automatikusan megköveteli komplementer társa jelenlétét. Ha nincs ott, akkor létrehozza azt és utókép formájában megjeleníti. Ezt a lakberendezési tervezésnél úgy hasznosíthatjuk, hogy tudjuk, a létező szín nem azonos a kiváltott hatásával. A színek egymás erejét erősíthetik vagy éppen tompíthatják. Egy szín erejét a szürke erősíti, a színkörön a szín mellett álló viszont gyengíti, elbizonytalanítja. Pl. egy türkiz, szürke mellett szépen kiemelkedik, a vöröses narancs tüzessé teszi, zöld mellett kéknek látszik, kék mellett zöldnek, stb.
6. Minőségi kontrasztot a teljes értékű teltett, tiszta színek, valamint a színek fehérrel vagy feketével tört változatainak egymásmellé rendelésekor tapasztalunk. Bármely irányba is mozdul el a színkörön, mindenképp veszít világító-erejéből. Ugyanazon szín különböző telítettsége eltérő érzetet válthat ki, s ezt a tudást otthonunk hangulatkialakításánál felhasználhatjuk.
7. A mennyiségi színkontraszt a színek arányára vonatkozik. Ha figyelünk az eddig említettek mellett az alkalmazott mennyiségekre is, akkor a színösszhangzat kellemes egésszé alakul. 

Láthatjuk tehát, hogy rendkívül sok lehetőség áll az otthont berendezők előtt, mellyel harmonikus szín-egészt alkothatnak. Gazdálkodjunk (a színekkel), de okosan!

Népszerű bejegyzések