Garzon lakás lakberendezés

Mekkora érték ez is az ifjú házasoknak, de hatalmas kihívás is egyben. Kis lakást általában akkor választ valaki, ha nincs rá pénze, hogy nagyobb légtér vegye körül otthonában. Mivel legalább az optikailag érzett tág légtér igénye benne van mindenkiben, segítsünk magunkon az alábbi tanácsok megfogadásával:

Kis lakás - nagy panoráma
Már a lakás megválasztásában is hatalmas lépést tehetünk az-ügyben, hogy ne érezzünk magunkat fogságban otthonunkban. Az ablakokból elénk táruló látvány legalább pszichésen kelti a távolság, a mélység, a légtér és az "Amit látok, az mind az enyém" érzetét.
Meneküljünk a tűzfalra, közeli- vagy rendetlen szomszédra,... tájolt lakástól és keressünk látványt nyújtó közeget.

Kis lakás - fényárban
A kellemes panoráma élvezetét az is segíti, ha az ablakot és az ezen keresztül beáramló természetes fényt nem takarjuk el nehéz és súlyos függönnyel, s csak éppen a kíváncsi tekinteteket zárjuk ki, amikor ennek eljön az ideje. Az elegendő mennyiségű fény felszabadít, energizál, kellemes közérzetet biztosít. Emellett szemünknek is szüksége van rá egészségének megőrzéséhez, hisz az alkalmatlan fényviszonyok mellett végzett házimunka, olvasás és egyéb tevékenység nagymértékben ronthatja azt.
Tervezzünk- és építsünk be elegendő mesterséges fényforrást. A fény  szemünk komfortérzete mellett lakberendezési szempontból is fontos alapanyag, hisz a teret bevilágítja, így nagyobbnak láttatja, ez pedig nem árt esetünkben. Használjunk lehetőleg világos tónusokat, hisz ezek verik vissza a fényt a legnagyobb százalékban, tehát megtöbbszörözik hatását. Ami szintén számíthat: a fényes felületek több fényt vernek vissza, mint a matt felületek.

Kis lakás - rendezett tükröződések
Ajánlható a kislakásba a tükör alkalmazása, mert megsokszorozza a látványt, de csak bizonyos megkötésekkel. Alapesetben is tágasabb a tér, ha az rendezett látványt nyújt. Csak azt a látványt érdemes sokszorozni, ami nem kelt még nagyobb rendetlenség-érzetet, s ezáltal még több mintázatot. Kis lakásnál így-hát leginkább a minimál stílusban kialakított enteriőrt érdemes tükröztetni.

Kis lakás - funkcionális megoldások
Funkció szempontjából minimálisan is annyit kell tudnia egy kis-lakásnak, mint egy élhetőbb terű társának, csak-hát itt furfangra, trükkökre, kreativitásra és körültekintő, nagyon pontos elképzelésekre van szükség.

Kis lakás - rend, rendszer
Már esett szó a rend fontosságáról, ez megfelelő rendszer kialakításával érhető el. Már ha csak a minimálisan szükséges tárolóbútorok bekerülnek a lakásba, már egy mintázat alakul ki. Minden további tárgy hozzátesz valamit ennek a mintázatnak a bonyolultságához, s ha nem rendezzük őket harmonikus egészbe, egységbe, akkor zizegőssé, szétesővé válik a látvány anélkül is, hogy rendetlenül elöl-hagynánk a ruhákat vagy a mosogatnivalót. Bánjunk óvatosan a formákkal, a színekkel, a tárgyak felhalmozásával. Megpróbálhatjuk elrejteni a tárolnivalóinkat, így is csökkentve a töménység, túlbútorozottság, túltelítettség, túlzsúfoltság érzetét. Bővebben olvashat a  feltűnésmentes- és rejtett tárolásról e linkekre kattintva.

Kis lakás - esztétika
Milyen a szép- és szerethető kislakás?
Természetes a tulajdonosok ízlését kell, hogy tükrözze akár egyénileg, akár lakberendező segítségével történik a berendezés megtervezése. A fent felsoroltak alaptézisek, melyeknek betartása bármely stílus esetén hasznos lehet.

Cikkek kislakásokról: ITT!
Segítségül szolgáló további berendezéselméleti szakcikkek: ITT!

Népszerű bejegyzések