Első lakás lakberendezés - Tervezés és átgondolt koncepció

Miért különösebb az első önálló lakás, mint a továbbiak?

Az első önálló hely, tele álmokkal, ötletekkel. Talán túl sok is van néha, s nehéz eltévedni eme ötlet-rengetegben. Az első lakás általában a szűkös keretek miatt kis alapterületű, s emellett a használhatóvá- és szerethetővé tételéhez sincs túl bő anyagi keret. Ebben az esetben tehát nagyon fontos az előregondolkodás, a tervezés, olyan tervnek kell születnie, mely az előirányzott végszámla keretein belül biztosítja a lakás funkcionalitását és megoldást kínál a kellemes esztétikai megjelenésre. 
Lássuk előre igényeinket, az ehhez szükséges lépéseket és döntéseink várható következményeit. Sajnos sokan nincsenek tisztában beruházásaik várható anyagi terheivel. A tervezés - kivitelezés is felosztható szintekre, mely szintek választási lehetőségeket kínálnak, ekkor is érdemes figyelembe-venni korlátainkat. Kivitelezés megkezdése előtt lássunk át minden kiadást az utolsó szögig.

Mekkora átalakításra van szükség?
  • Ha szükséges a tér átszervezése, akkor falbontással, faláthelyezéssel vagy fal létesítésével használható, élhető tereket képezhetünk. A falhúzás többféle alapanyagból lehetséges, melyeknek eltérő a kialakítási ideje, ára, a tulajdonsága.  Ezen falakhoz kapcsolódó munkákra (elektromos vezetékezés), utómunkálatokra (vakolás és/vagy glettelés) és burkolásának (tapétázás, festés) szükségességére is gondolni kell. Ezek mind járulékos költséget képeznek.
  • Fontos a gépészet felülvizsgálata
  • Nyílászáról felülvizsgálata több szempontból (használhatósági, esztétikai és energetikai) is hasznos lehet
  • Érdemes körüljárni az elektromos hálózat kérdéskörét, szükség van-e cserére vagy bővítésre. Sokat segít egy villanyszerelő mester szakvéleménye, s árajánlata. Ne felejtsük el, hogy esetleg új kapcsolókra, dugaljakra és lámpatestekre lehet szükség.
  • Meg kell vizsgálni a padló és falburkolatokat. Lehet, hogy van olyan, ami megmenthető és az új arculatba átemelhető.

Milyen legyen a berendezés?

Mielőtt rátérnénk, hogy milyen berendezési tárgyakra van szükség, érdemes megjegyezni, hogy
a tervezés ebben a tárgykörben is igen hasznos a végeredmény és a zökkenőmentesen végigvitt átalakítás és berendezés szempontjából.  
  • Funkcionálisan 
Főzés/étkezés (konyhaberendezés gépekkel, étkezőbútorok), tisztálkodás (fürdőszoba berendezés (szaniterek, mosógép)), tárolás (tárolóbútorok különböző tevékenységekhez), pihenés (ágy), munka (dolgozóasztal, elég hellyel a szükséges kommunikációs-, hanghordozó- és informatikai eszközök számára), kikapcsolódás (kanapé, fotel, multimédia), világítás/elektromos kiegészítők (lámpatestek, kapcsolók, dugaljak), takarás/árnyékolás/lakástextil (függöny, árnyékoló, szőnyeg), dekoráció (dísztárgy)
  • Esztétikailag
Egy egységes rendszert alkotó tárgycsoportra van szükség. Ez az egységes rendszer lehet akár nyugodt, akár extravagáns, de valamilyen szinten jól meg kell férniük egymással. Tárgycsoportunk egy szemlélet része, mely megmutatkozik a forma és színhasználatban, burkolatkiválasztásnál, stb.

Milyen legyen a kivitelezés?

Szakmunkáknál lehet különböző szakágú mestereket hívni vagy egy egész kivitelezőcsapatot. Érdemes több (részletes!) árajánlatot is begyűjteni, informálódni a referenciákról. Pozitív, hogy a saját lakásba belefektetett saját munka nemcsak kurtítja a végszámlát, de jóérzéssel is eltölti a tulajdonost munka alatt és még hosszan ezután is.

Cikkek kislakásokról: ITT!
További cikkek e témában: ITT!

Népszerű bejegyzések