Praktikus otthon - Jól használható megoldások - Funkcionális és kényelmes lakás berendezés

Mindenki arra vágyik, hogy otthona kiszolgálja, kímélje őt, biztonságot nyújtson, kényelmesen használható és könnyen takarítható legyen.

Funkcionális berendezés
Életritmusunknak, szokásainknak megfelelően alakítsuk lakásunkat, de mindenképp vegyük figyelembe hosszútávú terveinket, igényeinket is. Érdemes listát készíteni az elvárt funkciókról, melyre a lakásnak képesnek kell lennie, s ezekhez tartva magunkat kell kitalálni a berendezés elhelyezését, összeszervezését. Sokszor adódik a helyzet, hogy minden nem megy, ekkor kompromisszumot kell kötni, de ezt is jól átgondoltan, az igényeinknek leginkább megfelelően tegyük. A tárgyak az idő előrehaladtával egyre gyűlnek, készüljünk fel ezek fogadására elegendő mennyiségű tárolóhellyel, de legalábbis legyenek elméleti lehetőségek a tárolókapacitás-fejlődésre.
 
Kényelmes megoldások
Vegyük figyelembe az elvárható közlekedési útvonalak-, a bútorok optimális használati terének méreteit, így kiküszöbölhetjük a használat közbeni kellemetlenségeket.
Válasszunk bútort átgondoltan, igényeinknek megfelelően nemcsak esztétika alapján, de konkrétan feltérképezve a használhatóságot, kényelmi szintet. A különböző magasságú embereknek eltérő pultmagasság a kényelmes a konyhai munkálatokhoz. Eltérő igény mutatkozik arra is, hogy a fekvőhely puhább vagy keményebb legyen-e.
Tervezzünk úgy, hogy minden kéznél legyen ami kell, de legyen annak is helye, amit csak ritkán veszünk elő.

Egészségkímélő lehetőségek
Az ágy legyen megfelelő magasságban, amennyiben túl alacsony, úgy nehézséget jelent a felkelés különösen idősebb korban.
Ha a sütőt magasabb szekrénybe építjük, derekunkat kímélhetjük sütögetés közben.
Padlófűtést csak az alkalmazzon, aki vállalja a vele járó élettani változások következményeit is. 
Ne csak szokásjog alapján, de életkorunkat figyelembe-véve és egészségügyileg is gondoljuk végig, hogy zuhanyzó vagy kád kerüljön-e lakásunkba.
Alkalmazzunk  a bútorok, s különösen a konyhabútor esetében olyan belső megoldásokat, melyek nemcsak praktikussá és rendszerezetté teszik tárolásunkat, de kényelmes és könnyű használatot is biztosítanak.
Fürdőszoba kapcsán elgondolkodhatunk bidé beépítésén, esetleg fedélbe épített formában.
A jól takarítható burkolatok csökkentik az egészségügyi kockázatot.

Takarítható lakás
Akinek nincs sok ideje rá vagy nem szíve-csücske a folyamatos takarítás, könnyen tisztán tartható  bútorokat válasszon, pl: legyen a bútornak lábazati takarása, hogy ne szálljon alá a por, így nem kell napi szinten "hozzányúlni".
Olyan stílusban gondolkodjon, amely inkább elrejti a tárgyakat, így kevesebb a porfogó felület.
A bútorok felülete vagy felületi kezelése biztosítsa a könnyű takaríthatóságot.
A beépített bútoroknak nincs látható teteje, amin megülne a por. 
A burkolatok megfelelő felülete szintén segíthet az energiaspórolásban (egy simább felületű burkolat könnyebben tisztítható).
Ha olyan ablakot építünk be, amelynek csatolt szárnya előtt elhelyezhető az árnyékoló (pl. reluxa,...) nem kell ezzel a nehezen rendben-tartható bonyolult felülettel foglalkoznunk.
A funkcionalitás kényelmessé teszi otthonunk használatát,  de ne felejtkezzünk el az esztétikai kialakításról sem.

Segítség lehet a lakberendezői tanácsadás, ezen kívül a tervezés sokféle formája adott a teljes lakberendezési tervezésig.

Tervezési információk
Miben segít a lakberendező?
 

Népszerű bejegyzések