Közérzetjavító lakberendezési tippek, ötletek - Hangulatfokozó megoldások a lakásban, otthon

A téli bezártság, a borongós időjárás, valamint a természet alvó és szürke színei közérzetünkre kissé frusztrálóan, negatívan hatnak.

Vajon lakberendezési eszközökkel elérhetünk pozitív változást? Csökkenthető a depresszív hangulat?

Színterápia
A direkt fényterápia mellett a lakberendezésnek is megvannak a maga eszközei a terápiás kezelésre.  Szervezetünk érzékenyen reagál az őt körülvevő színekre, így a kívánt hatást kiváltó szín alkalmazása, mint egy inger, beindít bennünk bizonyos válaszreakciókat. Egyéntől függő, hogy kinek mely "kezelés" segít. Csak néhány példa: a sárga vidám és napos szín, mely jótékonyan hat a munkakedvre, kreativitásra, optimizmust sugall; a zöld megnyugtató és vitális, gyógyító és regeneráló szín; a vörös emeli a pulzusszámot és felpörget, szenvedélyessé tesz, a narancs hirdeti az életörömöt, melegséget ad, ...
A színek bútorokon való alkalmazása nagyobb bátorságot és magabiztosságot kíván, de falfesték színként vagy kiegészítőként még a bátortalanabbak is bevállalhatják.

Fényterápia
Otthon is élvezhetjük a fény jótékony hatását, ha a természetes bejutó fény mellett megfelelő és elegendő fényforrást építünk be. Mindezt megfejelhetjük színeket láttató megoldásokkal, melyek különböző fényszínek segítségével hatnak ránk.  A téli időszakban hosszabb ideig kell természetes fényeket alkalmazni, tehát rendkívül fontos a körültekintő tervezés és kiépítés, az elégséges fénymennyiség  megfelelő helyen való alkalmazása. 

Otthon rendje - Lelki rend
Bár sokgyermekes anyaként kevésszer élvezhetem az otthoni teljes rend jótékony hatását, hisz a gyerekek pillanatok alatt képesek (mint egy hurrikán) felforgatni a lakást, de maga a rendszer tudata, hogy mindennek van helye, az megnyugtató. A rendszer, a rendszerezés lehetősége tehát kulcsfontosságú az otthoni jó közérzethez.

Tavaszt idéző hagymás virágok
A jácint, a tulipán, a nárcisz,... már januárban is kaphatóak ezek levél- és virágbontásnak indult tavasz-hírnökök. A fenyőillat lassan elillan, a tavasz még várat magára, de azért vágyhatunk rá és enyhíthetjük virágillattal és látványukkal. 

Népszerű bejegyzések