LAKBERENDEZÉS - Mint egy festmény megalkotása

A lakberendezés során ugyanúgy rendszer születik, mint egy átgondolt- és igényesen kivitelezett festmény esetében. Viszont egy rosszul sikerült festményt bármikor leakaszthatjuk a falról, a lakás viszont körülöttünk marad. Fontos, hogy már a kezdeteknél lássuk magunk előtt a célt, hisz ha nincs alap és nincs vezérmotívum, akkor csak kósza ötletek együttese alkot egy rendszert, ami akár jól is elsülhet, de aki biztosra akar menni, az előre TERVEZ!!!
Hogyan?
Döntések sorozatával kell szembenézni tervezés közben. Vannak bizonyos megállók, ahol muszáj lefixálni egy-egy döntés-eredényt, melyhez ezután ragaszkodni illik, hisz ezekre épül sok-minden más állomás. Visszacsinálni lehet, de rengeteg idő- és energiaveszteséggel, többletmunkával, s ezen (nemkívánatos) esetekben kezdhetnek összekutyulódni a szálak, felütheti a fejét a bizonytalanság, ami megkeseríti az egyébként élvezetes lakberendezés folyamatát

  • Elsőként meg kell határoznunk és körülírnunk egy hangulatot, amelyet magunk körül szeretnénk érezni otthonunkban és ez nem feltétlenül egy hangsúlyos stílus kell hogy legyen.
  • A körülírt hangulatnak megfelelően (mint a festmény nagy gesztusokkal felvitt alapját) a teljes lakáson végig-futtatunk bizonyos jellegzetes karaktert adó motívumot, s ez lehet pl. egy egységben átgondolt burkolat, vagy egy meghatározott anyag-, szín-, forma-, stb. használata. Természetesen az, hogy mi az alap és alapgondolat, azt a vágyak mellett a hely szelleme is befolyásolja, akár egyértelműen sugallhatja is. Figyeljünk rá!
  • A vezérfonalon még mindig ott csüng rengeteg lehetőség, melyet harmonikus egységbe rendezve kell tálalnunk. A burkolatokat, a bútorfajtákat, a textileket, a kiegészítőket, a világítást, vagy más aspektusból nézve: a színeket, formákat, anyagokat stb. mind-mind össze kell békíteni, hosszútávon is jól tolerálható közeget kell együtt alkotniuk. Itt kell igazán résen lenni, hisz annyi minden elvonhatja figyelmünket a céltól (hatalmas áruházi kínálat, hirtelen és nem megfelelően átgondolt ötletek gyors megvalósítása, nem kellőképpen felmért anyagi lehetőségek, stb.).
  • Ha  nagyobb göröngyök nélkül végig szeretnénk vinni a lakberendezést, akkor SZÁMOLNI KELL!!! Mire az utolsó bútor, csap és szög is a helyére kerül (és összeadódtak a tételek, melyek egyenként csekélynek tűntek), a bekerülési összeg anyagköltséggel-, tárgyakkal- és munkadíjakkal együtt  összességében tetemes méreteket ölthet. Számoljunk tehát előre és tervezzünk, tervezzünk, tervezzünk ELŐRE!!! Ha riasztó a végösszeg, akkor adjuk alább, hisz a hangulatnak nincs egy fix ára, olcsóbban is kihozható egy hasonló hatás.
  • Az esztétikus összhatás mellett arra is ügyeljünk, hogy funkcionális és praktikus legyen a berendezés, hisz mit-sem ér a látvány, ha némely tárgy használhatatlan, kényelmetlen, vagy éppen balesetveszélyes.
Optimális végeredményt kívánok!

Népszerű bejegyzések