Mennyibe kerül egy lakás-átalakítás? - Hogyan számoljunk előre?

A lakás-átalakítás pontos költségvetését sok tényező befolyásolja. Nem is igazán lehet összeget mondani, inkább elveket, amik mentén megközelítőleg előre kalkulálható. Nagyon fontos, hogy előre számoljunk !!! Ha tényleg zárós határidőn belül szeretnénk végigvinni az átalakítást, akkor a végső simítások költségeit is előre kell látnunk.
Tudnunk kell, hogy hasonló funkciót és hangulatot különböző minőségű/árú tárgyakból is kialakíthatunk. Ezek között dupla, tripla, sőt... árkülönbség is lehet.

  1. Vegyük sorra a kívánt átalakítási folyamatokat (falbontás-építés, burkolás, világítás-kialakítás, gépészet, berendezés, stb.), alpontokként pedig a hozzájuk tartozó járulékos alapanyagokat és berendezési tárgyakat.
  2. Nézelődjünk körbe, írjunk fel olcsóbb, közép- és felső-kategóriás árakat.
  3. Kérjünk az átalakítási munkálatokra árajánlatot a kivitelezőktől.
  4. Ezt az összeget is adjuk a 3 árkategóriához.
  5. Láthatunk így nagyságrendi összegeket, eldönthetjük, hogy melyiket tudjuk vagy akarjuk megcélozni.
  6. Most következik a finomítás: Ha találunk olyan tárgyat vagy tárgycsoportot, amelyek minőségéből/árából nem engedünk, vagy éppen-hogy abból hajlandóak vagyunk visszavenni, akkor elbillenthetjük  a kiszámolt költségvetésünket a pozitív vagy negatív irány felé.
  7. Ezt mindaddig folytatjuk, míg a pénztárcánkhoz mért összeg közelébe érünk.
  8. "Fogjon vastagon a ceruzánk", tehát inkább számoljunk nagyobb összegeket, esetleg tegyünk rá mindenre egy bizonyos százalékot a számunkra váratlan kiadások megoldásra.
  9. A zökkenőmentes finanszírozás érdekében ezután "már csak" annyi a dolgunk, hogy tartjuk magunkat az előre kiegyensúlyozott költségvetésünkhöz.
Rossz hír: Egy ilyen gondolkodós-számolgatós időszakot csak az tud megúszni, aki megteheti, hogy számolatlanul válasszon. :(
Jó hír: Ha betartjuk saját költségvetésünk szabályait, akkor jó-eséllyel be is tudjuk fejezni az átalakítást. :)

Népszerű bejegyzések